dinsdag 11 augustus 2015

Eten bewaren zonder plastic

Mijn eerste stappen naar een leven met minder afval, voornamelijk plastic afval, zijn gezet. Ik ben naar de markt geweest met mijn eigen potjes en zakjes, heb in de supermarkt voor de ansjovis in pot gekozen in plaats van blik (zodat ik het potje later kan hergebruiken) en heb bijenwasdoeken gemaakt! Dat laatste zal ik wat verder toelichten.

Om voedsel langer te bewaren gebruiken veel mensen aluminiumfolie of plastic folie. Ik ook, tot voor kort. Ook gebruikte ik veel plastic bakjes om te bewaren. Nu heb ik ook besloten dat ik die zoveel mogelijk wil vermijden, want plastic kan gaan lekken met warm of vloeibaar voedsel erin. Bovendien dragen ze uiteindelijk weer bij aan de hoop afval die wij produceren als ze kapot gaan. Het is duurzamer om producten in potten te bewaren, of in een bijenwasdoek. Een bijenwasdoek is een doek die met bijenwas is behandeld zodat hij geen lucht meer doorlaat en bovendien een licht antibacteriƫle werking heeft.

Je kunt bijenwasdoeken kopen, maar ik heb ze zelf gemaakt! Ik had nog heel veel stofjes en oude kleren liggen, en daar heb ik doekjes mee geknipt. Bijenwas heb ik op internet besteld (hoewel ik dat niet meer ga doen, want het kwam in een plastic verpakking) en een paar minuutjes bezig geweest met de doekjes maken. Op internet zijn er heel veel stappenplannen te vinden, maar ik heb die gebruikt op deze website. De bijenwasdoeken zijn heel handig in gebruik, want door de warmte van je handen kun je zo heel handig vervormen naar de vorm van de schaaltjes of pannen waar je het voedsel in bewaart. Zie mijn foto's hieronder. Aluminiumfolie en plasticfolie behoren in mijn huishouden tot de verleden tijd!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten