woensdag 26 augustus 2015

Koolzaadolie: goede keus of toch niet?


Vandaag spoedde ik mij naar de supermarkt om olijfolie te kopen. Die was namelijk bijna op. Toen ik voor het schap met de oliën stond die geschikt zijn voor bakken en braden, viel mijn oog op een fles koolzaadolie van Hollands Goud. Ik had het nog nooit opgemerkt, maar ik vond het wel interessant. Ik had wel eens iets gezien over koolzaadolie, en wat ik me daarvan kon herinneren was dat koolzaad weleens de nieuwe duurzaam geteelde olie kon worden. Volgens mij ging het daarbij voornamelijk over brandstof, maar goed, het komt van een plant, en het lag in het schap van de supermarkt, dus het zou ook wel prima te gebruiken zijn als bakolie. De fles beloofde ook goede dingen, zoals 'bron van omega 3' en 'lange tijd verhitbaar'. Daarnaast is de olie gemaakt van koolzaad gekweekt in Nederland, dus dan lijkt de voetafdruk van koolzaadolie in vergelijking met olijfolie toch een stukkie kleiner te zijn wat betreft transportafstand. Eenmaal thuis las ik op de website van Hollands Goud ook nog dit stukje over duurzame teelt en productie van koolzaadolie:
Duurzaamheid als uitgangspunt
"Jaarlijks verandert het landschap in het vroege voorjaar in prachtige gele velden. De teelt van koolzaad draagt bij aan het verbeteren van de structuur van de bodem. Door diepe beworteling wordt er voldoende water en lucht in de bodem opgeslagen, waardoor  het bodemleven actief blijft. Koolzaad zorgt ervoor dat het rendement van het volggewas (het gewas dat na koolzaad wordt geteeld) wordt verbeterd. Na persen blijft er koolzaadkoek over, wat een goede vervanger is voor soja in veevoer."

Klinkt harstikke mooi toch? Toen ik echter wat verder googelde, kwam ik wat berichten tegen die wat minder mooi klonken. Verontrustende verhalen over de vermeende giftige stoffen in koolzaad die insectenverdelgende eigenschappen hebben en dat bijna alle koolzaadolie die nu op de markt is genetisch gemanipuleerd, voornamelijk door Monsanto. Monsanto mag ik niet zo, maar volgens mij mogen in Nederland geen genetisch gemanipuleerde producten worden gekweekt. Over dat laatste maak ik mij dus niet ongerust. Over dat eerste heb ik wel mijn twijfels. Daarnaast las ik ook dat de meeste koolzaadolie geraffineerd is. Op mijn fles staat dat de koolzaadolie koud geperst is, dus ook hier hoef ik mij niet druk over te maken. Toch ben ik nog niet helemaal overtuigd. Het is niet iets wat al eeuwenlang gegeten wordt ofzo, want vroeger had koolzaad nog een bittere smaak en later werd het vooral gebruikt als lampolie. Het is in ieder geval wel op een of andere manier ontdaan van bepaalde eigenschappen die er van nature inkomen. Ik denk dat ik de volgende keer toch maar gewoon voor de zekerheid olijfolie koop, totdat ik zeker weet dat koolzaadolie geen gevaren kent.

Iemand anders al ervaring met koolzaadolie? Deel het in comments hieronder!

1 opmerking:

  1. Thanks a lot for sharing this amazing knowledge with us. This site is fantastic. I always find great knowledge from it. Italiaanse olijfoliefles

    BeantwoordenVerwijderen